Kanskikuva

Kanskikuva

torstai 8. maaliskuuta 2018

Asutko Euroopan toiseksi vaarallisimmassa maassa?

Hyvää naistenpäivää siskot ja veljet! Törmäsin viime viikolla hätkähdyttävään tilastoon: Suomi on Euroopan toiseksi vaarallisin maa naiselle. Kuka olisi uskonut. "Naisiin kohdistuva väkivalta on yksi Suomen suurimmista ihmisoikeusongelmista. Joka kolmas suomalaisnainen on joutunut kumppaninsa pahoinpitelemäksi ja arviolta 50 000 suomalaisnaista kokee seksuaalista väkivaltaa vuosittain. Viime vuonna 12 naista kuoli lähisuhdeväkivallan seurauksena." Näin kertoo Amnestyn Suomen osaston, sekä Ensi -ja Turvakotien liiton yhteinen kampanja Naistenviikko, joka on parhaillaan meneillään (5.-11.3.). 

Naistenviikon tavoitteena on luoda tulevaisuus, jossa yksikään nainen ei kuole parisuhdeväkivallan seurauksena, eikä joudu raiskatuksi, ja että vuonna 2030 Suomi on naisille Euroopan turvallisin maa. Enemmän tietoa Naistenviikosta löytyy täältä. Aihe on tärkeä ja siihen on tiukemmin tarttunut blogeissaan myös Salamatkustajan Satu ja Project Maman Katja; linkit löytyvät täältä ja täältä.


 

Olen tämän aiheen edessä jotenkin todella hämmentyneenä ja häkeltyneenä. Olen varsin tietoinen, että parisuhdeväkivalta on maassamme ongelma, mutta silti on veretseisauttavaa lukea mustaa valkoisella siitä, miten moni suomalaisnainen on joutunut kumppaninsa pahoinpitelemäksi, tai kokee vuosittain seksuaalista väkivaltaa. Näiden tilastojen valossa jotain on pahasti pielessä maassa, jonka pitäisi olla yksi naisten ja miesten välisen tasa-arvon edelläkävijöitä. Toisaalta kuiten Katja postauksessaan toteaa #metoo-kampanja nosti tämän jo varsin karulla tavalla esille.

Vaikka omalle kohdalleni on parisuhderintamalla osunut niin hyvä, kuin huonojakin kokemuksia olen siitä onnellisessa asemassa, että saan olla autuaan tietämätön mitä parisuhdeväkivalta - ainakin fyysisessä mielessä - on ja mitä se saa ihmisessä aikaan. Voin vain arvailla, ja pelkkä arvailukin saa mielen ahdistuneeksi. Tekisi mieleni laittaa vaaleanpunaiset lasit silmille ja ajatella jotain ihan muuta, mutta arvatkaa mitä: Joka kolmannella naisella Suomessa ei ole siihen mahdollisuutta. Joka kolmas suomalainen nainen on katsonut perheväkivaltaa silmästä silmään, eikä siinä ole mitään vaaleanpunaisten lasien arvoista. Jokaisella pilvellä on kuitenkin hopeareunus, ja onneksi nurinkuriset ja umpimädät asiat tunnistetaan ja niiden muuttamiseen on halua. Käykää tutustumassa Naistenviikon nettisivuihin ja tehkää lahjoitus. Vähänkin voi olla paljon. 

Synkästä aiheesta huolimatta hyvää naistenpäivää kaikille ihanille naisille! 

"A girl should be two things: Who and what she wants." Coco Chanel- 

4 kommenttia:

 1. Hienoa että aiheesta kirjoitit.!

  Itse olen parisuhdeväkivallan uhri, ja ihminen joka sitä ei ole kokenut, niin ei voi koskaan täysin ymmärtää uhria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi oon pahoillani, että olet joutunut sen kokemaan! Olet rohkea myöntäessäsi sen, itsellesi ja muille. Toivottavasti sun kokemukset ovat jo historiaa vaikka aina varmasti mukana tavalla tai toisella seuraavatkin. Olet ihan oikeassa, tuskin sitä pystyy ymmärtämään ellei itse ole kokenut. Isosti tsemppiä sulle ja respect, että asiasta puhut.

   Poista
  2. Ajan kanssa on helpottanut, vaikka ikuiset sisäiset arvet jätti itseeni. Ja kyllä kysyjälle kerron omasta kokemuksesta jos vain kuulija haluaa kuulla.

   Poista
  3. Ihan takuulla jätti. Ihanaa kevättä sulle! 😊

   Poista