Kanskikuva

Kanskikuva

lauantai 6. toukokuuta 2017

Reissunaiset Levillä

Kävimme neiti K:n kanssa lomailemassa huhtikuun alussa Lapin maisemissa, Kittilän Levillä. Kerta ei ollenkaan ollut ensimmäinen tällä kokoonpanolla ja täytyy sanoa, että kaksveeni suoriutuu pitkistä automatkoista siinä missä aikuisetkin. Vielä jos päikkärihommat kuuluisivat neidin lempijuttuihin matkat menisivät vieläkin kivuttomammin, mutta koska päivällä nukkuminen on pikkumimmin mielestä typerää hommaa en voi tukeutua ajatukseen "no kyllä se sitten autossa nukkuu". Ei nuku, voin kertoa. :D Onneksi matkanvarrella on kuitenkin pysähdys -ja taukopaikkoja kiitettävän paljon ja jokainen aakkosravintola ainakin tarjoaa myös lasten leikkinurkkauksen, joten pelkästään ympäri huoltoasemaa ei tarvitse taaperon perässä juosta. Iso peukku myös nimenomaisen aakkosravintolaketjun tuhdille aamiaiselle, jolla reissunaiset täyttivät vatsansa alle kymmenen euron hintaan (per aikuinen) ja jokaiselle löytyi jotain: Valikoimaa oli ruispuurosta karjalanpiirakoihin, munakkaaseen, jogurttiin ja mysliin unohtamatta täkeintä, aamukahvia. Todellinen lifesaver!
 Levin matkailukylä tarjoaa ajanvietettä vauvasta vaariin: Leviltä löytyy rinnehiihtokeskuksen ja kelkkailumahdollisuuksien lisäksi muunmuassa Spa kylpylöineen, hoitoloineen ja kuntosaleineen, sekä lastenmaailma Inka ja Niko, joka sijaitsee kylpylän alakerrassa, mistä löytyy myös keilausmahdollisuus ja ties mitä muuta. Lastenmaailma sisältää niin pallomeren, kuin pomppulinnankin, kiipeilyradan -ja seinän, erilaisia keinuja, leluja, you name it. Neiti K viihtyi lastenmaailmassa niin viime, kuin tänäkin vuonna ja hyvin näytti leikeissä aika kuluvan myös hieman vanhemmilla lapsilla. Myös kylpylän puolelta löytyy peräti kaksi pienten lasten allasta ja muutenkin tilat ovat varsin suuret ja monipuoliset erilliseine saunaosastoineen. Rinnekeskuksen pohjoispuolen rinteen juurelta löytyy myös lastenmaa, jossa on mahdollisuus pulkkamäkeen, sekä laskettelun ja lautailun opetteluun loivassa mäessä ja mikä parhainta, lastenmaan harjoittelurinne on eristetty niin, että sinne ei suoraan tunturin huipulta pääse. Pikkulaskettelijoiden -ja lautailijoiden (vanhempien) ei siis tarvitse pelätä, että joku suksii vahingossa miljoonaa niskaan. Lastenmaassa järjestetään ainakin sesongilla päivän aikana myös kilpailuja, ym. ohjattua ohjelmaa. Emme suuremmin tutustuneet lastenmaan tarjontaa, sillä neiti K tyytyi lähinnä kuskaamaan pulkassaan joka paikassa mukana kulkevaa pehmokissukaveriaan, sekä kävelemään ympäri kylää siinä määrin, että lähes jatkuvasti mukana kulkevissa matkarattaissa istui lähinnä edellä mainittu kissukaveri.
Aikuiseen makuunhan Leviltä löytyy vielä enemmän tekemistä ja touhua; koko paikka on kuin yksi iso aikuisten leikkipaikka. Liikunnallisten aktiviteettien lisäksi esimerkiksi ravintoloita ja pubeja on moneen lähtöön ja afterski ja yöelämä Levillä onkin varsin vilkasta. Hullu Poro Areena muun muassa tarjoaa artisteja ja bändejä lähes viikon jokaisena päivänä. Lisäksi lomakylästä löytyy shoppailumahdollisuuksia, kampaamoita, kosmetologeja, hierojapalveluita ja lähes kaikkea, mitä ihminen lomallaan saattaa kaivata. Itse pidän pienen "keskustan" tunnelmasta ja siitä, miten kaikki on rakennettu sulaan sopuun, kuten oikeassa kaupungissa konsanaan: Loma-asunnot, kaupat ja ravintolat voivat sijaita samoissa rakennuksissa ja kapeahkot kujat houkuttavat tutkimaan mitä niiden varsilta löytyykään. Viikossa kujat ehtii koluta toki moneenkin kertaan, mutta iso käsi siitä, että kaikki tarvittava on Levin aukiolta katsottaessa kävelymatkan päässä, jopa silloin, kun matkassa on taapero, joka kävelee "minä itte". Mökkimme sijaitsi ihan keskustan kupeessa, joten autoa ei reissulla todellakaan tarvittu. Neiti K:kin osasi jo puolivälissä viikkoa sanoa olevansa menossa "mökille", eikä kotiin.
Levi, ja Lappi yleensäkin, on jotenkin maaginen paikka, ainakin näin lakeuksien kasvatille. Siellä on oma tunnelmansa, maisemat ovat upeat, ja auringon paistaessa ja lumen välkehtiessä silmä lepää ja mieleen laskeutuu rauha. Lapissa lomailija pääsee kiinni täysin erilaiseen maailmaan ja lomakupla syntyy kuin itsestään. Keväthangilla on ihmisen helppo hengittää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti