Kanskikuva

Kanskikuva

tiistai 21. elokuuta 2018

Yksinkertaisesti maailman parhaat sämpylät. Varoitus, nämä koukuttavat!

Olen vähän onneton leivän leipoja. Muistan miten pienenä lettipäisenä tyttönä katsoin, kun mummani teki leipää. Operaatio kesti aina koko päivän - tai siltä se ainakin pienestä ihmisestä tuntui - ja leipiä oli jokapuolella. Ne paistettiin högforsin puuhellassa ja olivat maailman parasta lämpiminä ja tuoreina, oikean voin kanssa tottakai.





Samanlaista "vanhan ajan" leipää en ole edes yrittänyt itse leipoa, mutta erilaisia sämpylöitä muutamankin kerran. Huonolla menestyksellä; tekeleeni ovat muistuttaneet aina kovuusluokaltaan enemmän golfpalloa, kuin leipää. Pataleipään en ole vielä tutustunut, mutta päätin vielä kerran rohkaistua ja kokeilla sämpylöitä reseptillä, joka kuulosti paitsi herkulliselta, myös tarpeeksi simppeliltä ja nopealta. Ja voi tottavie kuulkaa, että niistä tuli hyviä! Niin hyviä, että niihin jää suorastaan koukkuun. Myös lapsukainen ihastui ikihyviksi ja pisteli niitä poskeensa peräti kaksi kappaletta.





Alkuperäisen reseptin nappasin täältä ja muuntelin sitä hieman: Käytin täysjyvävehnäjauhojen sijaan Myllärin Hurjan Viljaisia Sämpyläjauhoja, vaihdoin kauramaidon tavalliseen, sekä jätin siemenet pois. Apua miten hyvää! Ohjeesta tulee noin kahdeksan sämpylää, joten kannattaa pyöräyttää tuplataikina, mikäli haluaa enemmän, kuin yhden pellillisen lämpimäisiä.


Kauraisen rouheat sämpylät

2 dl vettä
1 dl maitoa
1/2 ps kuivahiivaa
2 tl suolaa
0,5 - 1 rkl hunajaa
3,5 - 4 dl hurjan viljaisia sämpyläjauhoja
2-3 dl kaurahiutaleita









Sekoita jauhot ja kaurahiutaleet keskenään. Sekoita vesi + maito ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon hiiva, suola ja hunaja. Sekoita neste jauhoseokseen kahdessa erässä ja sekoittele melko löysäksi, tasaiseksi taikinaksi. Lisää päälle jauhoja ja jätä liinan alle kohoamaan 1-2 tunniksi. Kumoa kohotettu taikina jauhotetulle alustalle, leikkaa tasaisen kokoisiksi paloiksi ja aseta uunipellille. Älä vaivaa, tai leivo taikiaa. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia. Ennen uuniin laittamista voit lisätä sämpylöiden päälle esim auringonkukan -tai kurpitsan siemeniä. Niitä voit lisätä halutessasi myös taikinan sekaan. Niin tai näin, näitä sämpylöitä tulet tekemään toistekin!





Maidottomaksi ohjeen saa vaihtamalla maidon kauramaidoksi, mutta valitettavasti en osaa sanoa miten ohje gluteenittomana taittuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti