Kanskikuva

Kanskikuva

lauantai 7. heinäkuuta 2018

Heinäkuun tipsit festarieläimille

Suomi on kaikenkarvaisten festareiden ja kesätapahtumien luvattu maa. Kesäkuun koittaessa jokaiselle viikonlopulle aina elokuun loppupuolelle asti löytyy jos jonkinmoista festaria, kinkeriä ja kyläjuhlaa. Ajattelin koota heinäkuun festari-tipsit yhteen läjään näin omasta näkövinkkelistä katsottuna. Festarit ovat kuuluneet kesiini siitä saakka, kun moisille ensimmäisen kerran rippikouluikäisenä pääsin, ja on elämäntilanne ollut mikä tahansa, olen pyrkinyt vähintään yhdet festarit kesääni mahduttamaan. Enää ei kolmen päivän festarointi ole välttämättä se itsestäänselvin, tai edes ideaalein (öhöm) vaihtoehto, vaan parikin päivää riittää paremmin, kuin hyvin. Mutta asiaan; jos jostain syystä entisillä festarieläimillä ei ole vielä heinäkuun suhteen sävelet selvillä, niin tässä muutama vinkkaus!


Kuva: Pixabay


Rantajamit 5.-7.7.
Lohjan Rantajamit järjestetään 17. kerran, joten ihan eilisen juttuja ei nämä kinkerit ole. Festareita tituleerataan Suomen suurimmaksi luokkakokoukseksi, ja alunpitäen kekkerit on järjestetty talkoovoimin. Allekirjoittanuttta kovasti ilahduttaa aina tämän sortin paikallinen ideointi ja viitseliäisyys, jota ajaa into ja yhteisöllisyys enemmin, kuin raha ja markkinatalous.

JysäriHimos 6.-7.7.
 Jysäriä juhlitaan nyt kuudetta kertaa ja festivaali on painottunut ah niin kultaisia muistoja herättävään eurodanceen. Vai miltä kuulostaa Pandora, Scooter, Movetron, Raptori..? Parasta ysäriä, ja samalla (salainen) paheeni. :D

Ilovaarirock 7.7.
Ilovaari on ysärillä syntynyt festari, jonka perusajatuksena oli, että asiat saivat olla kuin vuonna 1971, jolloin (Ilosaarirockin) liput maksoivat kolme markkaa, soitto soi rekan lavalta ja paikkana Pielisjoessa sijaitseva oikea Ilosaari*. Ilovaaria lähti tuolloin pyörittämään 70-luvulla Ilosaarirockia tehneitä aktiiveja. Ilovaarirock on ollut kaupungin suurin luokkakokous sekä pakollinen osa entisten nuorten joensuulaista kesää*. Sittemmin vetovastuu on siirynyt uusille isännille, jotka ovat luvanneet arvostaa tapahtuman rokkaavia perinteitä. 


Ruisrock 6.-8.7.
Ruisrock, tuttavallisemmin Ruissi, menee samaan legendaaristen festareiden kategoriaan, kuin viime viikonloppuna nelikymppisiään viettänyt Provinssi. Ruisrock ainostaan on festarikollegaansa hieman vanhempi ja viisikymppiset kolkuttelee jo ovella. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran 1970 ja on siitä lähtien järjestetty joka vuosi Turun Ruissalossa. Ainakin viimevuosina festivaali on ollut loppuunmyyty ja niin myös tänä vuonna, joten lippukauppojen kautta tikettejä ei ehkä kannata havitella, joten korvat, silmät ja kaikki some-kanavat auki, mikäli lipun haluat itsellesi tämän viikonlopun bileisiin saalistaa.

Tango(markkinat)Virittämö 11.-14.7.
Tangomarkkinat juhlitaan jälleen seinäjoella heinäkuun puolenvälin kieppeillä ja niitä säestää kauppatorin kupeeseen perustettu Karman TangoVirittämö, jossa tänä vuonna lauteilla muunmuassa Aikakone ja Virve Rosti. Virittämön aikaisempi "virkavelihän" oli ns. Tangovapaa, joka oli edesmenneen Duunin, Nykyisen Holy Smoken edustalla, ja taisipa jonain vuonna Lakeuden puistoon ollut perustettu myös bilepuisto. Korjatkaa, mikäli muistelen väärin, se on enemmän, kuin mahdollista. :D

Suomipop Festivaali 12.-14.7.
Suomipop Festivaali järjestetään tänä vuonna peräti kahdella paikkakunnalla samanaikaisesti: Jyväskylän Lutakonaukiolla, sekä uutena paikkana myös Oulun Kuusisaaressa. Suomipop Festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran 2009 ja tapahtumapaikkana on toiminut Himos, Jyväskylän Veturitallit, sekä vuodesta 2013 saakka Jyväskylän Lutakonaukio. Lauteilla nähdään odotetusti kotimaiset eturivin artistit, sekä kanavan suosikkijuontajat.

Ilosaarirock 13.-15.7.
Ilosaarirock on Ruissin jälkeen Suomen toiseksi vanhin rock-festivaali. Tapahtuma järjestettin ensimmäisen kerran 1971 nimensä mukaisesti Joensuun Ilosaaressa, josta se vuonna 1991 siirrettiin Laulurinteelle. Myös Ilosaarirock järjestetään pitkälti vapaaehtoisvoimin. Tapahtuma ilahduttaa jälleen monipuolisella artistikattauksellaan, josta varmasti löytyy jokaiselle jotain. Tämä kuuluu ehdottomasti niihin bileisiin, joissa pitäisi edes kerran elämässään käydä.

Pori Jazz 14.-22.7.
Tänä vuonna 53. kertaa järjestettävä Pori Jazz saa koko kaupungin sekaisin. Festivaalin pääkonsertit järjestetään Kirjurinluodon konserttipuistossa. Pääkonserttien lisäksi tarjolla on Jazzpuiston ilmaiskonsertteja.

Tammerfest 18.-21.7.
Tammerfest on yksi lempparifestivaaleistani. Tykkään kaupunkifestareista ja Tammereilla on aina ollut hyvä meininki. Jos Pori Jazz laittaa sekaisin koko kaupungin, niin saman tekee myös Tammerfest. Tammerfestin Festivaalipuisto sijaitsee Ratinanniemessä, jonka lisäksi ohjelmaa on keskustorilla ja klubeilla. Tammerfestiä, jonka innoittajana on alunperin toiminut Turun Down By the Laituri, on järjestetty vuodesta 1995, ja vuoteen 1999 asti festivaalin päälava sijaitsi Koskipuistossa nykyisen Ratinnaniemen sijaan.

Vauhtiajot, Race&Rock 19.-22.7.
Seinäjoen Vauhtiajoissa on ohjelmaa kahtena päivänä radalla (Kapernaumissa), kolmena iltana kadulla (Kirkkokadulla). Ratatapahtuma järjestetään 21.-22.7., iltatapahtuma 19.-21.7.. Nykymuotoisena Vauhtiajot järjestetään tänä kesänä 15. kertaa. Iltatapahtuman alue kattaa viime vuoden tapaan Kirkkokadun ja Marttilankoulun piha-alueen lisäksi ammattikoulun sisäpihan*. Vauhtiajot kuuluvat myös omiin suosikkeihin, eikä vähiten sijaintinsa takia. Lisäksi kaupunkifestarit vain tarjoavat mukavuudenhaluiselle festarikävijälle parhaimmat puitteet, kun hotellit, sekä ravintolat ovat lähellä. Retrous ei tule yksin, enää ei huvita nukkua yötään vesilätäkössä teltassa, tai muuten vaan kyseenalaisissa olosuhteissa. :D ...paitsi ehkä Provinssissa, oikeassa seurassa.


Kuva. Katja TamminenJohn Smith Rock Festival 20.-21.7.
"Nuorempana minulla oli haave. Haave saada Laukaaseen rokkitapahtuma. Tapahtuma, missä soisi vain helvetin hyvä musiikki! Ei yhtään huonoa välislottia, millä ängetään tapahtuma täyteen. Haaveilin tapahtumasta, mihin toisin ne bändit, joita itse olen elämäni aikana kuunnellut ja jotka koen sen arvoisina että ne pääsisivät festareille. Nykypäivänä tapahtumia on todella paljon, mutta haluan tehdä tapahtuman, johon olisin itsekin valmis maksamaan pääsylipun – maksoi mitä maksoi. Ja nyt tämä tapahtuma on tulossa – JÄLLEEN! Tervetuloa John Smith Rokkikarkeloihin 20.-21.7.2018!"* Näin sanotaan Suomen rokeimmaksi kutsutun festivaalein nettisivulla. Hieno haave, hieno tavoite. Tapahtuma järjestetään kolmatta kertaa Laukaassa, kylpylähotelli Peurungan alueella. Artikattaus sekä nyt, että aikaisempina vuosina on ollut todella kova, joten jos (perisuomalaiseen tapaan) raskaampi musiikki uppoaa, niin tutustu ihmeessä näihin kinkereihin.

DBTL 26.-28.7.
Turussa Aurajoen ympäristössä järjestetty Down By the Laituri on ainakin omissa silmissäni Tammerfestin virkaveli. Kaupunkifestivaalia on juhlittu vuodesta 1988 ja niin aika, kuin paikatkin ovat muuttuneet. Ohjelmaa on jokirannassa, klubeilla ja ympäri kaupunkia. Tänä vuonna festivaalin pääpaikka löytyy urheilupuiston yläkentältä. En ole vieraillut vieraillut Laiturin aikaan Turussa vuosiin, mutta jokirantamaisemat jokilaivoineen ovat aina antaneet kemuihin oman näköisen leimansa ja myös nämä bileet saatvat allekirjoittaneelta ison peukun . Tämän vuoden artistikaarti on myös sen näköinen, että se hemmottelee ehkä (stereotyyppisesti, ai nou, ai nou) lähinnä varttuneempaa väkeä, kuin ihan nuorisoa.

Kuopio RockCock 26.-28.7.
Mahtipontisen nimensä mukaisesti Rokkikukko tarjoilee ainakin omissa silmissäni erinomaisen monipuolisen artistikattauksen. RockCock, joka tunnetaan myös Kuopiorockina, järjestetään nyt kuudettatoista kertaa Väinölänniemen kauniilla alueella. Lavoja on useita, ja kemuista löytyy myös hevikaraoke, johon epäilemättä festarikansan päästessä vauhtiin on tunkua. Rokkikukon aikaan ympäri kaupunkia soitetaan myös useita klubikeikkoja, joten heinäkuun viimeisenä viikonloppuna ei Kuopiosta pitäisi musiikkidiggarilta puuttua vaihtoehtoja.

Vaasa Festival 27.-28.7.
Vaasa Festival - Music, Food & Wine. Festivaali järjestetään kolmatta kertaa laajentuen kaksipäiväiseksi ja vaihtaen samalla paikkaa Elisa-stadionilta Sisäsatamaan ravintola Strampenin ja Hovioikeudenpuiston alueelle. Mielestäni muutto on ehdottoman plus-merkkinen juttu, sillä meren ja puiston läheisyys tuovat varmasti tapahtumaan aidompaa ja lämpimämpää (ei ehkä kirjaimellisesti viimeksimainittua, koska vaasatuuli :D) tunnelmaa, kuin stadion-puitteet. Esiintyjiä on puolentusinaa per päivä, mikä tämän kokoluokan kemuille on varsin sopiva määrä. Viinifestivaalina mainostettavasta tapahtumasta löytyy Food & Wine Tasting Village-alue, jossa voi nauttia laatuviinejä, siidereitä ja oluita ja josta löytyy myös viiniasiantuntijoita, jotka esittelevät tuotteitaan. Esittelijöinä ovat paikalla muunmuassa Kyrö Distilley Company, Mallaskuun Panimo, sekä Kvarken Brewery. Mukana siis myös varsin paikallisia toimijoita. Ruokapuolesta vastaa muunmuassa festivaalialueelta löytyvä ravintola Strampen.


Kuva: Vaasa Festival promokuavtWe Love Festival 27.-28.7.
Helsingin Suvilahdessa järjestettävä We Love Festival on ysäridiggarin dream come true! Täyttä eurodance-tykitystä kahdelta lavalta, kaksi päivää. Festivaalia on järjestetty muutamia (?) vuosia 2010-luvulla ja ainakin nimi on matkan varrella hieman muuttunut, sekä esiintyjäkaartiin on otettu mukaan myös millenium-artisteja. Jos siis ysärihumppa on sinunkin salainen paheesi, tämä on the place to be!

Qstock 27.-28.7.
Ensimmäinen Qstock järjestettiin vuonna 2003 ja tapahtuma kasvoi nopeasti Pohjois-Suomen suurimmaksi kesätapahtumaksi. Kaksipäiväinen festivaali järjestetään vuosittain Oulun Kuusisaaressa, ja on eräänlainen seuraaja 70-luvulta 90-luvulle toimineelle Kuusrockille. Häpeäkseni on pakko myöntää, että never been. Tämän vuoden bileiden artistitarjontaa kaivaessani totesin, että tämä festari istuu kaikkein parhaiten omaan musiikkimakuuni ja ehkä pikkiriikkisen harmittaa, etten ole aiheeseen aikaisemmin vihkiytynyt. Ehkä ensi vuonna.

Siinäpä menovinkkejä heinäkuun jokaiselle viikonlopulle. Itselleni tuli ensimmäisenä heinäkuun - ja koko kesän - festareita tutkiessani mieleeni, että aina kannattaisi kartoittaa myös tämän sortin tapahtumien suhteen mitä on tarjolla, missä ja koska, eikä aina vain tyytyä tutkimaan tuttuja ja turvallisia, tai lähialueen tapahtumia (vaikka paikallisuus pop onkin).

Kertokaas mikä on teidän lempparifestari, vai onko sellaista?

* lainaukset festivaalien ja tapahtumien nettisivuiltaEi kommentteja:

Lähetä kommentti