Kanskikuva

Kanskikuva

tiistai 19. helmikuuta 2019

Elämää smart officessa

Kirjoitin marraskuussa avokonttorista, sen hyvistä ja huonoista puolista, sekä omista haasteistani liittyen avonkonttorissa työskentelemiseen; postaus löytyy täältä. Kerroin myös, että olimme tiimimme kanssa muuttamassa tammikuun alussa uusiin tiloihin, jotka yleisesti kaiketi kulkevat nimellä monitilatoimisto. Itse kutsun tiloja nimellä smart office, koska isoveli valvoo jokapuolella, ja mikäli olet työpisteeltäsi pois paria tuntia pidempään, smart office heittää sinut kyseiseltä pisteeltä ulos. Kuulostaa dramaattisemmalta, kuin mitä todellisuus on, mutta palataan siihen myöhemmin. :D

Olemme siis totutelleet uusiin toimistotiloihin nyt reilun puolentoista kuukauden verran, ja yllätyksekseni olen huomannut, että itselleni uudet tilat ja järjestelyt toimivat erittäin hyvin. Uudet tilat ovat aika kliiniset, mutta erittäin valoisat, joista jälkimmäisellä on varmasti osuutta viihtymiseeni. Valoa tulvii toimistoon sisään kahdella puolella olevista ikkunoista ja sisävalaistus on kirkkaampi ja puhtaampi, kuin edellisessä officessa ollut kellertävä valo. Free seatingiin, eli muuttuvaan työpisteeseen, oli aluksi totuttelemista, mutta nopeasti siitäkin tuli arkipäivää. Käytännössä toimistosta on jokaiselle valikoitunut pari paikkaa, joissa useimmiten istuu, ja mikäli kaipaa rauhallisempaa ympäristöä, voi aina bookata itselleen neukkarin, tai etsiä vapaan huoneen, joita pelkästään omassa "home basessamme" on pari kappaletta. Viimeksi mainittuja ei siis tarvitse erikseen varata, vaan jos huone on tyhjillään, voi sinne mennä ilman sen kummempia mutkia. Suotavaa ei tietenkään ole, että joku istuu tyytyväisenä ja ylhäisessä yksinäisyydessään näissä huoneissa jatkuvasti ja päivittäin, mutta pari tuntia silloin tällöin on ihan paikallaan skype-palaverin tai muun keskittymistä vaativan homman tekemiseen.




Free seating tarkoittaa myös sitä, että omat kamat on päivän päätteeksi aina siivottava työpisteeltä pois omaan lokeroon, jollainen jokaisella on. Lokeroon pääsee käsiksi pin-koodilla, joten mitään erillisiä avaimia ei tarvitse mukana kuljettaa. Ihan mahdottomasti kamaa ei siis kannata työpisteelleen jemmata, mikäli haluaa päästä vähällä roudaamisella. Vähintäänkin jokaisella tulee kulkea mukana läppäri, näppäimistö, hiiri, sekä kuulokkeet. Itse roudaan suurinta osaa kamoista mukana kotiin saakka, sillä olen tottunut ottamaan koneen aina mukaan mahdollisten ylläri-etäpäivin varalta. Mikäli olet työpisteeltäsi poissa kauemmin, kuin pari tuntia, smart office niinsanotusti heittää sinut virtuaalisesti pisteeltäsi pois ja jokaisen kerroksen aulassa näkyvässä kartassa, sekä koneelle ladattavissa olevassa sovelluksessa työpisteesi näkyy vapaana. Käytännössähän harvemmin kukaan työpistettäsi tulee "varastamaan", vaikka siitä olisitkin pois kauemmin kuin pari tuntia, mutta periaatteessa se on mahdollista ja sallittua. Siinä tapauksessa pisteellesi jääneet tavarasi siirretään yleisesti sovittuun paikkaan. Jos siis tiedät viipyväsi palaverissa tai muualla kauemmin, kuin pari tuntia on ehkä helpointa ottaa läppäri ja muut tilpehöörit kantoon.

Samassa tilassa istuu nyt useampi tiimi ja kieltämättä välillä meininki on kaikkea muuta, kuin optimaalista työnteolle tai minkäänlaiselle keskittymiselle. Kaiken kukkuraksi rakennus, jossa istumme on osaksi vielä rakennusvaiheessa ja seinämme taakse urakoidaan vielä yhtä siipeä. Meteli on välillä siis melkoinen, kun ihmiset puhuvat keskenään, pitävät skype -tai puhelinpalavereita, tai muuten vaan vaeltavat pitkin toimistoa puhelin kovalla kovaan ääneen jutellen. Työskentelen monikansallisessa yrityksessä, joten myös officessamme on melkoisen kansainvälinen meininki, ja puheensorina käy useimmiten kolmella kielellä. On kuitenkin - ainakin toistaiseksi - aika piristävää istua niinsanotusti ihmisten ilmoilla, eikä pelkästään oman tiimin kesken jossain eristyksissä, kuten monta vuotta istuimme. Itse olen toki istunut useammassakin lokaatiossa sisäilmaongelmiin reagointini takia, joten senkin takia on ollut enemmän, kuin jees päästä uusiin tiloihin, jotka kaiken järjen mukaan pitäisi olla terveet. Ainakin flunssa on pysynyt koko alkuvuoden poissa, mikä indikoisi sitä, että mitään rakennuspölyä kummempaa kökköä ei ilmassa ole.

Myös taukotiloihin on panostettu, vaikkeivät ne omasta mielestäni kovin viihtyisiä olekaan. Kaikki tuntuu vielä jotenkin hieman kolkolle, mutta ehkä ympäristökin muokkautuu ajan myötä. Plussaa kuitenkin on, että kunnolliset taukotilat ovat olemassa, ja niissä on saatavilla niin teetä, kahvia, kuin evästäkin, jos niin tarve vaatii. Mielestäni ison peukun arvoinen on myös vaatimus omista mukeista, sillä pahvikuppeja ei muualla, kuin alakerran kahviossa ole tarjolla.

Kaikenkaikkiaan muutto uusiin tiloihin ja monitilatoimistoon on vaikuttanut kaikinpuolin hyvältä ratkaisulta, vaikka isosta investoinnistahan tässä on kyse. Itse liputan edelleen etäpäivin puolesta, mutta viihdyn myös keskellä smart officea varsin hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti